Avokado kitabının lansmanı bugün yoğun katılımla gerçekleştirildi

Editörlüğünü ve bölüm yazarlığını Alanya HEP Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Esra Mankan ve İstanbul Topkapı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Y. Birol Saygı’nın üstlendiği, diğer bölüm yazarlığını ise Alanya HEP Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ve Aşçılık Programı Öğretim Elemanlarının üstlendiği ''Avokado'' kitabının lansmanı yapıldı. Alanya Hamdullah Emin Paşa (HEP) Üniversitesi desteği ile basılan Avokado kitabının lansmanı bugün 15.00-17.00 saatleri arasında Alanya Belediyesi Mutfak – Kültür Evi’nde çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi.

‘AMACIMIZ AVOKADOYU ÖN PLANA ÇIKARMAK’

Alanya HEP Üniversitesi’ne destekleri için teşekkür eden Dr. Esra Mankan: “Değerli konuklarımız hepiniz hoş geldiniz. Bugün ‘Avokado’ kitabımızın lansmanı için toplandık. Alanya HEP Üniversitemizin desteğiyle basılan kitabımızın değerli editörlerinden birisi Prof. Dr. Birol Saygı Hocamız. Bu kitabın basım aşamasında destek veren öncelikle Alanya HEP Üniversitemize, değerli paydaşlarımıza, Genel Sekreterimiz Bahar Hanıma, diğer çalışma arkadaşlarıma, değerli hocalarımıza ve Avokado Birliği Başkanı Sayın Hilmi Sevilgen’e teşekkür ederiz. Umarım bölgemiz adına çok güzel bir çalışma olur ve bu çalışmanın devamı gelir. Biz gastronomi bölümü ve aşçılık programı olarak son derece aktif bir bölümüz. Genel olarak sahadan uzmanlarımızı üniversitemize davet ediyoruz. Avokado Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen’in gelmesiyle süreç başladı. ‘Böyle bir kitap çıkarabilir misiniz hocam’ dediler. Biz de bununla birlikte bir toplantı yaptık. Özellikle aşçılık ve gastronomi programı olmak üzere bütün çalışma arkadaşlarım seve seve destek oldular. Profesör hocamızla da istişare ettik. Alanya Hep Üniversitesi’nin yazarları ve hocalarıyla birlikte ve hocamın da desteğiyle çok güzel bir çalışma ortaya koyduk. Bundan dolayı da son derece mutluyuz. Kitabın oluşturulma amacı aslında avokadoyu daha da ön plana çıkarmak. Çünkü baktığımızda avokado ile ilgili bilimsel bir kaynağın ülkemizde olmadığını görüyoruz. Bu kitap bu açıdan ülkemizde üniversitemizin desteğiyle çıkmış ilk kitap olacak. Alanya gerçekten tropik meyveleriyle, özellikle Alanya Avokadosu ile son derece önemli bir destinasyon. Gastronomi ve turizmin dünyaya açılan kapısı. Bu nedenle bizim için çok önemli. Umarım diğer okuyucularımız ve paydaşlarımız için de aynı şey olur. Biz gastronomi ve aşçılık bölümü olarak paydaşlarla görüşmeye çok önem veriyoruz. ‘Tarladan tabağa’ anlayışı ile öğrencilerimizin toprağa basmasını, öğrencilerimizin avokadoyu dalından koparıp ürünün nasıl yetiştiğini öğrenmesini, sonrasında da tabaklarda sunmasını istiyoruz. Bu çok büyük bir profil. Dolayısıyla da paydaşlarımızla, her hafta yaptığımız toplantılarımızla çalışmalarımıza başladık. Alanya muhteşem bir coğrafya, muhteşem bir lokasyon. Başta gastronomi bölümü öğrencileri olmak üzere Alanya’da öğrenim gören öğrenciler çok şanslı. Burada topraktan tabağa anlayışı çok önemli. Öğrenciler toprağa basarak dalında avokado tropikal meyveleri toplayarak, ürüne dönüştürerek ve reçete geliştirerek hocalarımızın desteğiyle son derece güzel çalışmalara imza atıyorlar. Bizim için çok onur ve gurur verici bir çalışma oldu. Alanya halkından, paydaşlarımızdan ve üniversitemizden yoğun ilgi gördü. İnşallah tüm ülkede de olacak. Çünkü Alanyamızın tropikal meyveler açısından ve avokado açısından büyük bir cennet olduğunu tüm dünyaya göstermemiz gerekiyor. Ayrıca Alanya HEP Üniversitesi Mütevelli Heyetine ve Genel Sekreter Bahar Sivri’ye teşekkür ederiz” dedi.

‘KİTABI HAZIRLAMAK BİZİM İÇİN ÇOK KEYİFLİYDİ’

Prof. Dr. Birol Saygı ise: “Bir kitabı ele almak gerçekten çok güzel. İnsanın kendi çocuğu gibi. Bu çalışmada Esra Hocam ile gerçekten çok keyifli çalıştık. Esra Hocamın da dediği gibi bu kitapta emeği geçen tüm yazar arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Ayrıca hakikaten bu kitabın basılmasında büyük emeği geçen Alanya Hep Üniversitesi’ne, Bahar Hocamıza gerçekten teşekkür ediyorum. İnşallah bu bir başlangıç olur ve daha güzel şeyler yaratacağız. Alanya’da böyle bir şeyi ortaya koymanın gururu içindeyiz. Kitabımız tropik meyvelerden başlayıp avokadonun işlenmesine kadar her aşamasını bir bütün halinde veriyor. İçeriği planlarken buna dikkat ettik. Bu nedenle güzel ve faydalı bir kitap. Tarımsal üretimler yaşayan canlılar olduğu için farklılar. Sebze ve meyveler hasatlarından sonra yaşamlarını sürdürürler. Yapılarındaki şekerleri parçalayarak gerekli enerjiyi sağlarlar. Bir süre sonra yapılarındaki şeker bitince çürümeye başlarlar. Canlı varlıklar oldukları için çocuk gibi bakmak lazım. Bu ürünlerin kuralına uygun hasat edilmesi, nakliye edilmesi, depolanması ve tüketilmesi gerekir. Bu bilgilerin bu işle uğraşan bilim insanlarına aktarılması gerekiyor. Belki ilerleyen sürte ülkemizdeki çeşitlilik çok farklı noktalara getirecek. Bunun başlangıcını bu kitapla yapmak çok keyifli. Kitap yazmak kolay değil. Bu kitabın her aşamasından Alanya HEP Üniversitesi’nin çok büyük desteği var. Alanya Hep Üniversitesi Alanya için çok önemli” ifadelerini kullandı.

Haber Galerisi